Пагоните в църквата ...и в армията


Пагоните в църквата ...и в армията

“Ние, униформените, трябва да се подкрепяме”, шегува се митрополит по повод добрите отношения между църквата и армията.

Една от допирните точки между тези гилдии е, че и в двете има строга - ама много строга, йерархия. Със съответните отличителни знаци. Дали обаче обикновените хора могат лесно да различат митрополит от свещеник. Или редник от генерал?!

 

Духовниците, като истински Божи хора, рядко се обиждат, ако не уцелите точното обръщение към тях. И въпреки че на всички се целува ръка, не се притеснявайте, ако не го направите. Духовникът е призван не да ви нахока, а да ви научи. Обикновено хората, респектирани от атмосферата в храма и расото, се стъписват.

 

“Викали са ми как ли не - Ваше Благородие, Ваше Превъзходителство, дори Ваше Величество”, разказва с усмивка представител на висшия клир.

 

Най-лесен за разпознаване е патриархът, към когото се обръщаме с “Ваше светейшество”. Само той има право да носи бяло було. Както и две енголпиета и кръст. Енголпието е малка овална икона, която се носи на гърдите. Имат право да я слагат само епископите, митрополитите и патриархът.

 

Митрополитът, към когото се обръщаме с “Ваше Високопреосвещенство”, носи едно енголпие и един кръст. Има черно було на килимявката с кръстче. Епископът ходи само с едно енголпие и черно було. Към него се обръщаме с “Ваше преосвещенство”. Това са тримата най-висши в църковната йерархия. Само те имат право да носят жезъл и корона. Както и було върху килимявката. Ако забравите към кого как да се обръщате, може просто да им кажете “дядо владика”. Те са представители на черното (монашеското) духовенство - отрекли са се от всичко светско, от брак и семейство, и са отдали живота си в служба на Бога. Под тях сред черноризците има четири по-ниски степени - монах, йеродякон, йеромонах и архимандрид. Последният може да носи кръст с украса.

 

В бялото духовенство са свещениците, които ходят само с обикновен кръст без украса. Те трябва задължително да са женени, за да бъдат ръкоположени да служат в храмовете. В бялото духовенство също има няколко степени. Обръщението към свещениците е “Ваше Благовейнство”. Но за по-лесно можете просто да им кажете “отче” или “отец”.

...и в армията

Колко са чиновете в армията? Можете ли да ги изброите- от първия до последния. Като изключим бивши и настоящи военни, малцина са тези, които ще дадат верен отговор.

 

По принцип армията е най-консервативната институция, защото без нея просто няма да има държава, а само територия. Тя е и единствената структура, която се гради на принципа на единоначалието. Затова без званията е за никъде. Без тях е опълчение. А в нашата войска са точно 17, като на всяко от тях отговаря съответен пагон. Но хората трудно ги различават. А и не са длъжни. Но е смешно пък когато, това се случва в самото МО. Особено в зората на демокрацията. Тогава назначаваха жени за говорители им чертаеха с молив пагоните, за да ги наизустяват. А и в днешно време се е случвало военен министър да бърка сержантите с офицери. Все едно да не правиш разлика между тролей и трамвай.

 

Първото звание в армията е редник. На неговия пагон няма нищо. Затова казват: “чист пагон - чиста съвест”. Следващото с една чертичка върху пагона е ефрейтор. В армията само ефрейтор и генерал се става за заслуги.

Всички останали се присъждат щом веднъж си “захапал” системата. С две чертички е младши сержантът. Офицерските чинове започват с лейтенант, който има на пагона си1 линия с 2 ромбчета (преди звездички), старши лейтенантът е с три и т.н. по стълбичката нагоре.

 

Ако приемем, че средно от звание до звание се чака около 3 г. ще рече, че редникът, за да стане генерал трябва да служи около 30г. Което във войската се спазва. Не е като в МВР, където чиновете за лампази се раздаваха на килограм.

 

Освен това в армията, за да станеш младши офицер трябва да си завършил военно училище? За да те повишат в звание за старши офицер, трябва да си учил военна академия. А за генерал се изисква и генерал-щабна академия.

 

За всяко звание в армията се разказват вицове и легенди. Един от афоризмите е, че най-трудно е да накараш лейтенант да работи и полковник да се пенсионира. Но повечето от анекдотите са със сексуален оттенък - нещо обичайно във всяка мъжка професия. Така например жените най обичали да си лягат с капитан, защото си слагали краката върху най-много звездички. Капитанът бил последното мъжко звание в армията. А следващото - майор пък е сексуалната гордост на старшите офицери. Ето и други полови “характеристики” на армейските чинове. Офицерът до майор е мъж с малка заплата. Полковникът не е мъж, но е с голяма заплата. А подполковникът нито е мъж, нито заплатата му е заплата.

 

А знаете ли какво питат офицерите, когато отидат на санаториум? Лейтенантът: има ли ученички? Старши лейтенантът: има ли студентки? Капитанът: абе въобще има ли жени тук? Майорът: как е храната? Подполковникът: как са завивките? А полковникът се интересува: близо ли е тоалетната?

 

 

По в-к  Труд , Йова Апостолова, Евгени ГЕНОВ  -  С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот